Review Panasonic OLED TX-65MZ2000E – Televizor 164 cm, Smart, 4K Ultra HD, 100 Hz

   Am asociat întotdeauna Panasonic cu o calitate excelentă a imaginii, depășind ceea ce obțin alți producători de la același panou. Este exact la fel și de data aceasta. TX-65MZ2000E este un concept care nu se teme să ajungă la soluții deja dovedite și perfecționate, deoarece acestea sunt capabile să concureze cu soluții mai puțin fiabile în cele mai recente modele ale altor producători.

Panasonic TX-65MZ2000E – Ce ne-a plăcut

 Atat pe partea de imagine cât si pe partea de sunet Panasonic OLED TX-65MZ2000E integrează caracteristici superioare pe care le vom explica pe rând :

Panasonic TX-65MZ2000E – Imaginea

Panou OLED – Asa cum am menționat mai sus display-ul este unul OLED fara lumina de fundal ( ofera cel mai profund negru datorita milioanelor de pixelilor cu iluminare din spate controlati individual motiv pentru care te surprinde cu tonuri noi de culori, nuante mai bogate si imagini realiste). Fiecare pixel se poate porni și opri individual pentru a afișa negru absolut. Acest lucru creează un raport de contrast care este în esență infinit, rezultând culori bogate și o imagine incredibil de realistă. Un alt mare avantaj al tehnologiei OLED este viteza mare, aproape instantanee, a timpului de răspuns a pixelilor, care asigură că nu există artefacte de urmărire sau depășire pentru obiectele sau personajele care se mișcă rapid pe ecran, ceea ce face ca acest model să fie ideal pentru jocurile cu ritm rapid.

Micro Lens Array –  Panasonic a integrat in modelul  OLED  TX-65MZ2000E un ecran substanțial mai luminos decât generațiile anterioare . Display-ul este cu până la 150% mai luminos ( luminozitate maximă de 2.100 nits ) , un salt mare pentru o experiență de vizionare incredibilă . O mare parte din merit îi revine unui nou ingredient din panourile OLED numit Micro Lens Array (sau MLA).

Pixelii OLED  auto-emisivi sunt motivul pentru care televizoarele OLED arată atât de bine. Negrul lor profund și contrastul infinit sunt uimitoare. Dar OLED are probleme în a concura cu rivalul său, QLED , când vine vorba de luminozitate. Există mai multe motive pentru aceasta: folosește un filtru de culoare, care distruge o parte din lumină.  În plus din cauza straturilor de sticlă implicate în fabricarea sa, o parte din lumina pe care o produce este prinsă prin reflexie internă – în esență, este returnată înapoi către panou în loc să fie emisă către privitor.

 Lentilele dintr-o matrice Micro Lens sunt măsurate în micrometri. Sunt atât de mici, încât un singur pixel poate fi deservit de peste 5.000 de micro-lentile asta ar insemna cams 42,4 miliarde de astfel de dispozitive pe un panou OLED de 77 de inchi. Toate aceste lentile minuscule redirecționează cu succes lumina care ar fi pierdută în mod normal prin reflexia internă. Acea luminozitate „salvată” este atât de substanțială încât Panasonic Display susține că MLA crește eficiența panoului cu 22%. Cu alte cuvinte, este nevoie de mai puțină energie pentru a produce aceeași cantitate de luminozitate ca și generația anterioară.

 HDR10+ – funcționează diferit fața de HDR10 lucru explicat prin faptul că tehnologia HDR10+ trimite metadate dinamice, care permit televizoarelor să configureze niveluri de culoare și luminozitate cadru cu cadru. Acest lucru face ca imaginea să pară realistă. HDR10 își propune să producă 1000 nits de luminozitate maximă, în timp ce HDR 10+ acceptă până la 4000 nits. În plus, ambele standarde acceptă adâncimea de culoare de 10 biți, care este de aproximativ 1024 de nuanțe de culori primare.

HDR 10+ Adaptive – Televizoarele cu tehnologie HDR10+ Adaptive  oferă o experiență HDR îmbunătățită, indiferent de condițiile de iluminare din camera dvs. Dar cum funcționează această nouă tehnologie ?  Nu este un secret pentru nimeni că conținutul HDR îți oferă o experiența de vizionare superioară într-un mediu întunecat.  Iluminarea ambientală are un impact negativ asupra acestui lucru, iar asta poate face adesea dificilă perceperea anumitor detalii de umbră într-o scenă. Pentru a atenua această problemă, HDR10+ Technologies, un consorțiu care a dezvoltat HDR10+  a lansat funcția HDR10+ Adaptive în ianuarie 2021. Caracteristica optimizează dinamic conținutul HDR10+ pentru a oferi cea mai bună experiență în funcție de condițiile de iluminare ale camerei.

  Face acest lucru utilizând metadatele dinamice încorporate în conținutul HDR10+ și informațiile în timp real despre lumina ambientală de la un senzor prezent în televizor. Pe măsură ce iluminarea din cameră se schimbă, senzorul transmite aceste informații către procesorul HCX Pro AI, care ajustează apoi luminozitatea și contrastul imaginii.

  Dolby Vision –  Este o versiune de HDR care este concepută pentru a păstra mult mai multe informații prezente în sursa inițială. Folosind acest concept Dolby Vision transporta imaginile originale ( filmate într-un studio de la Hollywood, de exemplu ) până la receptarea conținutului respectiv pe televizor sau pe dispozitivul dvs. mobil. Aceste informații se numesc metadate și poartă informațiile despre luminozitate pentru fiecare cadru al unui film sau al unei emisiuni TV, astfel încât televizorul (sau telefonul ori tableta) știe exact cum să afișeze imaginea în întregul film.

  La fel ca HDR10+, Dolby Vision trimite metadate dinamice către televizor. Dar în plus fața de acest lucru acceptă o adâncime de culoare de 12 biți, adică 4096 de nuanțe de culori primare. Pe lângă aceasta, Dolby Vision urmărește să reproducă 10.000 de nit de luminozitate maximă. Acest lucru indică faptul că televizoarele cu Dolby Vision pot produce de 10 ori mai multă lumină decât HDR10. Deși, există foarte puține televizoare care acceptă o valoare de 10.000 nit. Dolby Vision este o tehnologie cinematografică puternică care se implementează încet în televizoarele de ultimă generație.

 

Panasonic TX-65MZ2000E – Sunetul

  Pe partea de sunet Panasonic TX-65MZ2000E satiface cei mai pretențioși auditori . Include un sistem audio 7.0 de 160 W ( 2 x 40 W  , 4 x 15 W + un subwoofer de 20 W ) cu tehnologiile Dolby Atmos , 360°Soundscape Pro , Auto AI for Sound , Array Speaker System .

Dolby Atmos – Tehnologia de sunet surround Dolby Atmos și-a făcut loc din studiourile de post-producție în camere noastre de zi și devine rapid una dintre cele mai semnificative și de impact tehnologii din home cinema. De la prima experiența pentru publicul larg în Dolby Theater din Los Angeles ( pentru premiera din iunie 2012 a filmului de animație Disney/Pixar Brave), Dolby Atmos a făcut tranziția fermă de la „viitorul audio home cinema” la cel de aici și acum. Acest lucru se datorează nu numai tehnologiei de sunet surround captivantă care câștigă popularitate la Hollywood, ci și sprijinului său de-a lungul lanțului de producție – de la crearea și distribuția de conținut până la compatibilitatea hardware-ului și a dispozitivelor din propria locuința .

  La un nivel profund tehnic, Dolby Atmos nu este deloc o simplă o coloană sonoră. Metadatele ( informații suplimentare despre coloana sonoră ) sunt folosite de echipamentele audio compatibile pentru a controla care dintre difuzoarele încorporate în televizor reproduc anumite sunete. În studio, inginerii audio care folosesc tehnologia de mixare Dolby Atmos sunt capabili să trateze sunetele individuale ca „obiecte”, care pot fi apoi mutate independent în interiorul acelui dom de sunet. Exemplul clasic este elicopterul care zboară dintr-o locație din spatele actorului principal, apoi plutește pe loc deasupra capului timp de câteva secunde înainte de a dispărea undeva chiar în stânga ecranului . Ceea ce este atât de inteligent la Atmos este că mișcarea elicopterului este reprezentată ca un set de instrucțiuni (metadate), nu încorporate direct în coloana sonoră. Un sistem de sunet Dolby Atmos poate citi metadatele respective și poate decide cum să trimită cel mai bine mișcările elicopterului către difuzoarele disponibile, creând în cele din urmă o experiență de sunet care este mult mai captivantă decât tehnologiile anterioare de sunet surround.

Auto AI for Sound – Ai fost pus vreodată în situația  să te concetrezi asupra televizorului din cauza discuțiilor din jurul tău ? Uneori dialogul în filme și comentariile la știri sau evenimente sportive pot fi greu de înțeles. Acest lucru se datorează faptului că efectele sonore și zgomotul de fond pot concura cu sunetul vocilor umane. Auto AI aduce dialogul și narațiunea în prim plan – făcând vocile mai ușor de auzit și de înțeles. Sau în limbaj tehnic : Gama de frecvență vocală și armonicile sale sunt accentuate pentru o mai mare inteligibilitate, în timp ce componentele de frecvență rămase sunt atenuate”.

360°Soundscape Pro  – Pe lângă faptul că are difuzoare adecvate, Panasonic a adăugat un mod de calibrare audio inteligent, care utilizează tonuri de testare pentru a regla sunetul televizorului la 360° în camera dvs. Funcționează, deoarece am găsit sunetul reglat mai echilibrat decât tonul implicit.  Pe de altă parte, sunetul modelului TX-65MZ2000E este mare și spațios, cu o greutate amplă de bas și un dinamism mai mare decât ne-am fi așteptat de la ceva atât de subțire. Scena sonoră, creată de driverele laterale și de înălțime, este largă și dramatică, în timp ce matricea de difuzoare stânga/centru/dreapta orientată spre înainte asigură o claritate excelentă a dialogului.

Array Speaker System –  TX-65MZ2000E vine cu trei moduri de focalizare a sunetului (Sound Focus): Modul Pinpoint, care permite direcționarea sunetului către un anumit punct; Modul Area, care vă permite să direcționați sunetul către un grup de persoane dintr-o anumită zonă a camerei; Modul Spot, care mărește volumul într-un singur punct, permițând în același timp celorlalți să audă în continuare sunetul la un nivel normal. Sunetul direcțional deblochează o multitudine de beneficii de utilizare. Părinții cu copii mici care dorm dincolo de un perete al camerei pot direcționa sunetul departe de ei, astfel încât copiii să poată dormi liniștiți, permițându-le în același timp părinților să se bucure de un sunet excelent. O altă aplicație practică este posibilitatea de a mări volumul pentru un telespectator care are probleme de auz.

Panasonic TX-65MZ2000E – Procesorul
   Panasonic susținut de procesorul HCX Pro AI introduce în sistemul de operare my Home Screen inteligența artificială .  Așadar ce înseamnă AI pentru acest model de televizor  ? În termeni simpli, AI-ul simulează funcția de învățare umană ceea înseamnă că senzorii integrați vor recunoaște și adapta în timp real calitatea imaginii și volumul/claritatea sunetului funcție de factorii exteriori. Acest procesor de generație nouă duce inteligența artificială convențională cu un pas mai departe, emulând modul în care creierul nostru gândește și răspunde atunci când vedem și auzim lucruri. Analizează încrucișat elementele individuale ale imaginii și identifică rapid punctul focal al utilizatorului, astfel încât să poată îmbunătăți imediat fiecare detaliu al zonei respective. În loc să aplice modificări generice întregului cadru, recunoaște modul în care părțile individuale ale întregului interacționează între ele și face ajustări precise pentru a crea o imagine mai naturală.

 

Panasonic TX-65MZ2000E – Conectivitate

Panasonic MZ2000E ne pune la dispoziție:  4 porturi HDMI 2.1 ( 48 Gbps, unul cu e-ARC); 3 porturi USB 2.1; un port  CI+ 1,4.   Este foarte interesant de menționat că  toate porturile HDMI sunt compatibile cu HDCP 2.3 și ALLM (detectarea automată a consolei de gaming), deci dacă porniți PS5 din când în când nu va trebui să schimbați nimic – televizorul va intra automat în modul de joc. Pe partea wireless, avem Wi-Fi 5, deci suport pentru benzile de 2.4 GHz și 5 GHz cu viteze destul de decente, ceea ce vă va permite să redați chiar și fișiere foarte mari prin DLNA. De asemenea, ne putem conecta direct la televizor (Wi-Fi Direct), iar pentru accesorii suplimentare există și Bluetooth 4.2.

Panasonic TX-65MZ2000E – este potrivit pentru gameri ?

   Panasonic TX-65MZ2000E are o mulțime de caracteristici prietenoase pentru jucători. Panoul său de 100 Hz acceptă o rata de reîmprospătare variabilă (VRR) atât cu certificările AMD FreeSync Premium, cât și compatibile Nvidia G-Sync, ceea ce este impresionant deoarece foarte puține televizoare acceptă ambele standarde. Dispune, de asemenea, de un mod Game Optimizer, care activează setarea de latență scăzută ( de aproximatix 10 ms – boost 1.5 ms ) comparabilă cu cea a unui monitor destinat jocurilor video. Ecranul OLED al lui MZ2000E le permite utilizatorilor să se bucure de sesiuni de joc mai lungi și să urmărească în mod normal emisiunile lor preferate fără a experimenta oboseala ochilor. Între timp, aplicarea stratului super anti-reflex ajută la reducerea distragerii vizuale, astfel încât utilizatorii să își poată concentra toată atenția asupra acțiunii de pe ecran.

Panasonic TX-65MZ2000E – Ce nu ne-a plăcut

1. Selecția de aplicații a televizorului nu este la fel de largă ca suportul pentru formatul HDR, dar nu este rea. Netflix , Amazon Prime Video și Disney+ sunt toate prezente și, în timpul testării, ne-au oferit 4K, HDR și Dolby Atmos așa cum ar trebui.

2. Din cauza difuzoarelor si driverelor laterale este mai gros decât ne-am fi așteptat . Dar putem trece peste acest lucru pentru că nu mai suntem nevoiți să achiziționăm separat o bara de sunet .

3. Doar două dintre porturile sale permit 4K la o rata de refresh de 120 Hz.

4. Prețul

Review