Televizoare QLED vs. OLED – Care este mai bun și care este diferența ?

 Când vine vorba de televizoare premium , există două tipuri principale de afișare din care să alegeți: QLED și OLED ( există și QD-OLED , dar vom vorbi despre această tehnologie la sfârșitul acestul articol ). QLED este un acronim care înseamnă Quantum Dot Light Emitting Diode. În termeni simpli, acestea sunt televizoare LED-LCD strălucitoare care sunt îmbunătățite de puncte cuantice – substanțe chimice care afișează culori ultra-bogate atunci când sunt expuse la lumină.

 În schimb, OLED, înseamnă Organic Light Emitting Diode. În loc de LED-uri, fiecare pixel de pe un ecran OLED este autoemisiv adică se poate stinge sau aprinde individual. Când este aprins, obțineți orice luminozitate și culoare pe care celula organică este indicată să afișeze. Când pixelul nu este aprins, celula este de un negru pur, absolut.

 Dacă aveți de gând să cumpărați un televizor nou, modelele QLED și OLED vor reprezenta o opțiune care va trebui luată în seamă. Dar este una dintre aceste tehnologii TV mai bună decât cealaltă? Să aflăm!

Ce este un televizor QLED ?

 

 Așa cum am vorbit mais us QLED înseamnă Quantum Light-Emitting Diode. În limbaj non tehnic, asta înseamnă că un televizor QLED este asemănător unui televizor LED obișnuit , cu excepția faptului că folosește nanoparticule numite puncte cuantice pentru culori intense. Un televizor LED normal folosește LED-uri albe ca sursă de lumină, dar așa-numitele LED-uri „albe” în realitate tind să se îndrepte spre alte culori ale spectrului de lumină în special spre albastru, roșu sau verde.

 Când filtrul de culoare al unui televizor primește mai puțin de lumină albă cu spectru complet, acesta nu își poate face treaba ( adică să afișeze nuanțele și culorile culorile pe care ar trebui să le vedeți) . Într-un televizor QLED, sursa de iluminare din spate este realizată dintr-un strat de LED-uri albastre, pe care se adaugă un strat de puncte cuantice roșii și verzi. Aceste puncte cuantice pot fi adăugate cu atâta precizie încât combinația roșu-verde-albastru creează o lumină albă aproape perfectă, cu spectru complet, fără a sacrifica în nici un fel de luminozitate. Acea lumină albă perfectă este folosită de filtrul de culoare al televizorului pentru a genera o paletă precisă cu miliarde de culori pe care le vedeți pe ecranul televizorului.

 Pe măsură ce citiți despre anumite QLED-uri, s-ar putea să vedeți și unele dintre ele promovând tehnologia mini-LED . Poate suna ca un concurent pentru QLED și OLED, dar este de fapt doar o îmbunătățire a iluminării de fundal LED deja utilizate de modelele QLED. Mini-LED-urile sunt mult mai mici în comparație cu LED-urile obișnuite. Aceasta înseamnă că un televizor QLED care ar putea găzdui în mod normal sute de LED-uri poate găzdui acum zeci de mii de mini-LED-uri. Rezultatul ? Mult mai mult control asupra iluminării de fundal, ceea ce duce la niveluri de negru perfect .

 

Vezi AICI care sunt cele mai bune televizoare QLED în 2024

 

Ce este un televizor OLED ?

 

 În mod oarecum surprinzător,  Organic Light-Emitting Diode sau în traducere diodă emițătoare de lumină nu are nimic de-a face cu o iluminare de fundal LED. În schimb, se referă la faptul că fiecare pixel dintr-un panou OLED poate produce atât lumină, cât și culoare într-un singur element. Cu alte cuvinte, televizoarele OLED nu au nevoie de lumină de fundal, deoarece fiecare pixel OLED produce propria lumină. Dacă doriți să vă impresionați prietenii, puteți folosi termeni tehnici pentru aceste tipuri de afișaje: emisive sau autoemisive.

 Există mai multe avantaje ale acestui design, dar majoritatea oamenilor ar fi de acord că atunci când vine vorba de televizoarele OLED, cel mai mare avantaj este nivelul superb de negru care poate fi atins. Spre deosebire de un televizor QLED sau LED care trebuie să-și estompeze lumina de fundal și să blocheze lumina rămasă pentru scenele întunecate, un televizor OLED stinge pur și simplu pixelii care formează părțile întunecate ale ecranului. Când pixelul este oprit, nu emite nicio lumină și nicio culoare, făcându-l la fel de întunecat ca atunci când televizorul este oprit.

Televizoare QLED vs. OLED : care dintre ele este mai bun ?

 Acum, să comparăm QLED cu OLED în categoriile care contează cel mai mult atunci când cumpărați un televizor: luminozitate, contrast, unghiuri de vizualizare și alte considerații notabile de performanță. Toți aceștia sunt factori importanți atunci când achiziționați un televizor nou.

Niveluri de negru și contrast

 

 Contrastul este diferența dintre partea cea mai întunecată a unei imagini și partea cea mai luminoasă. Dacă un televizor poate oferi o porțiune întunecată cu adevărat neagră, nu trebuie să facă părțile luminoase mai strălucitoare pentru a obține niveluri bune de contrast. De aceea, când vine vorba de nivelurile de negru, panoul OLED este campion incontestabil și asta datorită capacității sale de a deveni complet negru atunci când este nevoie.

 Televizoarele QLED, dimpotrivă, sunt forțate să-și reducă lumina de fundal cu LED-uri și să blocheze lumina rămasă, lucru care este foarte greu de realizat astfel încât totul să fie perfectperfect. Poate declanșa fenomenul de bleeding, deoarece lumina se extinde în zonele învecinate inclusiv pe pe ceea ce ar trebui să fie o secțiune neagră a ecranului. Dar se observă ? Categoric că da . Dacă vizionați un film cu acțiune rapidă și un personaj aleargă noaptea, este posibil să observați o ușoară strălucire pe părțile scenei care ar trebui să fie negre absolut sau în partea de sus ori partea de jos a ecranului în timp ce vizionați un film care utilizează un raport de aspect mai mare de 16:9.

 După cum am evidențiat mai devreme, luminile de fundal mini-LED reprezintă o modalitate prin care producătorii de televizoare QLED încearcă să îmbunătățească această situație. Deocamdată, panoul OLED iese pe primul loc. Dacă un pixel OLED nu primește electricitate, nu produce nicio lumină și, prin urmare, rămâne complet negru.

 

Luminozitate : QLED vs. OLED

 

 Televizoarele QLED au un avantaj considerabil când vine vorba de luminozitate. Deoarece folosesc lumini de fundal separat ( în loc să se bazeze pe fiecare pixel pentru a-și crea propria lumină ), aceste lumini de fundal cu LED-uri pot fi făcute incredibil de strălucitoare – suficient de luminoase pentru a fi vizionate clar chiar și în camerele puternic luminate.

 Panourile OLED nu pot concura cu această tehnologie. Pixelii lor controlați individual pur și simplu nu pot produce aceeași cantitate de lumină. Într-o cameră întunecată acest lucru nu este o problemă. De fapt, am susține că este de preferat, deoarece OLED poate obține același contrast cu mai puțină luminozitate, ceea ce face ca vizualizarea într-o cameră întunecată să fie o experiență mai puțin intensă pentru retină. Dar în medii bine iluminate sau în care lumină naturală intră prin ferestre, televizoarele QLED sunt mai vizibile – mai ales dacă redați conținut HDR în aceste condiții.

 Panourile OLED au devenit mult mai luminoase de-a lungul anilor, iar cele mai bune modele sunt acum capabile să se descurce în camere luminoase, dar încă nu pot egala televizoarele QLED pentru luminozitate maximă.  

 Gama de culori

 

 OLED a eliminat odată concurența din această secțiune, dar utilizarea punctelor cuantice în televizoarele QLED i-a permis acestuia din urmă să avanseze în ceea ce privește acuratețea, luminozitatea și volumul culorii. O gamă mai largă de culori mai bine saturate la niveluri extreme de luminozitate reprezintă un avantaj.

 Deși nu se poate nega faptul că aceste televizoare cu puncte cuantice oferă culori fantastice, încă nu am fost martorii unor culori mai saturate la niveluri ridicate de luminozitate care ar oferi un avantaj real în situații normale de vizionare – așa că o vom declara remiză pentru moment. Va trebui să vedem niște dovezi tangibile pentru a declara QLED câștigător.

 

Timpul de răspuns și rata de reîmprospătare

 Timpul de răspuns se referă la timpul necesar unui pixel pentru a trece de la o stare la alta. Cu cât timpul de răspuns este mai rapid, cu atât imaginea este mai clară, în special în timpul scenelor de acțiune rapidă. Deși probabil că există o viteză a timpului de răspuns dincolo de care ochiul uman este incapabil să facă diferența, știm din măsurătorile standardizate că televizoarele OLED sunt mult mai rapide. Timpii tipici de răspuns QLED variază între 2 și 8 milisecunde, ceea ce sună destul de bine până când realizați că timpul de răspuns al OLED este de aproximativ 0,1 milisecunde.

 Lagul sau întârzierea de intrare, pe de altă parte, se referă la întârzierea dintre efectuarea unei acțiuni ( cum ar fi apăsarea unui buton de pe un controler de joc) și vizualizarea rezultatului acelei acțiuni pe ecran. Ca atare, decalajul de intrare este într-adevăr doar o preocupare pentru jucători – nu are deloc un efect vizibil asupra vizionarii pasive a conținutului. Mai mult, lag-ul pe care il experimentați are puțin de-a face cu o tehnologia de afișare indiferent despre care model vorbim. Atât televizoarele QLED cât și cele OLED pot atinge niveluri foarte scăzute de întârziere de intrare dacă dezactivați toate procesările video suplimentare sau pur și simplu utilizați modul de joc al televizorului, care realizează același lucru.

 Rata de reîmprospătare este o altă categorie care va conta în mod inerent mai mult pentru gameri decât pentru spectatorii ocazionali. Rata de reîmprospătare sau refresh reprezinta numărul de ori pe secundă în care televizorul își reîmprospătează imaginea (se actualizează). Este strâns legat de rata de cadre, care este numărul de ori pe secundă în care emisiunea TV, filmul sau jocul dvs. video trimite o nouă actualizare la televizor.

 Atâta timp cât aceste două rate sunt multipli apropiați, de exemplu, o rată de 30 de cadre pe secundă și o rată de reîmprospătare dublă față de aceasta (60 Hz), nu veți observa niciodată o problemă. Dar unele jocuri care rulează pe console sau computere își vor schimba rata de cadre de la o scenă la alta. Pentru ca totul să arate așa cum ar trebui, televizoarele au nevoie de o funcție numită VRR sau Rată de reîmprospătare variabilă. Acest lucru permite televizorului să-și modifice rata de reîmprospătare nativă pentru a se potrivi cu aceste modificări ale ratei cadrelor. Dacă televizorul dvs. nu acceptă VRR, poate provoca unele efecte secundare nedorite atunci când este utilizat cu tipurile de jocuri care necesită VRR.

 În trecut, doar televizoarele OLED ofereau VRR, dar acum este disponibil și pe o mare varietate de televizoare QLED. Cu toate acestea, având în vedere superioritatea imbatabilă a OLED-ului în timpul de răspuns, îi oferim câștig de cauză, chiar dacă majoritatea oamenilor ar putea să nu observe niciodată diferența.

 

Vezi AICI care sunt cele mai bune televizoare OLED în 2024

 

Unghiul de vizionare

 Cu ecranele QLED, cel mai bun unghi de vizualizare îl obțineți într-o poziție perpediculară fața de panou, calitatea imaginii scazând în luminozitate, culoare și contrast cu cât vă deplasați într-un unghi mai mare fața de acesta. Ecranele OLED, prin comparație, pot fi vizualizate fără degradare a luminozității chiar și la unghiuri de vizualizare mari . Cele mai noi modele OLED, care includ tehnologia microlens array (MLA) , merg și mai departe, oferind imagini de calitate si la 160 grade

 Unele televizoare QLED s-au îmbunătățit în ceea ce privește unghiul de vizualizare, cu ajutorul straturilor antireflex, dar OLED păstrează un avantaj clar. Așadar, dacă îți place să aranjezi proiecții ale filmelor preferate în familie și vrei să te asiguri că și cel așezat pe marginea canapelei vizioneaza la fel de bine, un televizor OLED este cel mai potrivit pentru tine.

Confortul vizionării

 În ziua de azi este posibil să petreci ore întregi privind ecranele TV chiar dacă faci câteva pauze . Oboseala ochilor este un simptom real fiind cauzată de producția excesivă de lumină albastră. Seturile bazate pe LED tind să arate o lumină albastră mai intensă decât televizoarele OLED, iar acest lucru se întâmpla chiar și în scenele care nu prezintă umbră.

 Lumina albastră este dăunătoare pentru utilizatori ? Depinde pe cine întrebi. Potrivit Academiei Americane de Oftalmologie, nu există dovezi științifice că lumina albastră de la dispozitivele digitale provoacă leziuni ochiului . Cu toate acestea, par să existe motive întemeiate să credem că ar trebui să ne limităm expunerea la lumina albastră în anumite momente ale zilei, din cauza modului în care aceasta afectează producția de melatonină care reglează somnul .

 Firma germană de testare a siguranței TÜV Rheinland a stabilit certificarea Eye Comfort Display ca o modalitate de a identifica afișajele care evită trei zone problematice: pâlpâirea, reflexia și emisia de lumină albastră, fiecare dintre acestea putând provoca oboseala ochilor. În acest moment, doar panourile OLED de la LG sunt certificate Eye Comfort Display. Dar Samsung, în 2022, a adăugat un mod EyeComfort (  nu are legătură cu certificarea TÜV Rheinland ) care poate reduce cantitatea de lumină albastră emisă de televizoarele QLED ale companiei.

 

La final : QD-OLED

 Am menționat la începutul acestui articol despre tehnologia QD-OLED de la Samsung, dar să recapitulăm rapid: așa cum sugerează și numele, QD-OLED combină tehnologia de afișare OLED cu puncte cuantice ceea ce înseamnă că panourile QD-OLED păstrează toate beneficiile OLED pe care le-am descris mai sus. Pe hârtie, această tehnologie de afișare combină cele mai bune părți ale modelelor QLED și OLED, ceea ce înseamnă că aceste panouri ar trebui să fie capabile să devină mai luminoase, oferind în același timp niveluri de contrast incredibile și o gamă largă de culori.

 Televizoarele QD-OLED combină natura autoemisivă a afișajelor OLED cu calitățile de creștere a luminozității și a culorii ale afișajelor cu puncte cuantice, folosind lumina albastră pentru a ilumina punctele cuantice roșii și verzi. Aceste televizoare sunt în mod inerent mai luminoase decât televizoarele OLED tradiționale, păstrând în același timp nivelurile perfecte de negru, unghiurile largi de vizualizare și contrastul incredibil. Și deși televizoarele OLED tind deja să producă culori bogate și bine saturate, adăugarea de puncte cuantice lărgește și mai mult paleta de culori a unui QD-OLED.

   

Evaluare